TSE Belgesi Nedir?
Türk Standartları Enstitüsü tarafından üretici ve hizmet firmalarına TSE standartları kapsamında bellirlenen ulusal ve uluslararası standardlara uygun olarak yapılan denetimler sonucu firmalara verilen kalite sistem ve ürün belgelerinin tamamına verilen addır.
Başvurularu firmalar resmi internet sitesi üzerinden yapabilirler.
TSE Standardları Nasıl Hazırlanır?
Standartlar TSE Standard hazırlama grubları tarafından EN standartları ve sektör incelemesi yapılarak detaylı bir çalışma sonucu hazırlanmaktadırlar.
Hazırlanan TSE standardlarını almak isteyen firmalar TSE'ye online başvuru yaptıktan sonra TSE standart inceleme uzmanları tarafından ürün veya hizmetlerini standarda uygun hale getirirler. Denetim sonrası standarda uygun görülen firmalar belge almaya hak kazanmaktadırlar.
TSE Belgesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Tse Belgesi başvurularında istenen standard formlar aşağıda belirtilmiş olmakla birlikte başvuru sahibinin ticari ünvanı (şahıs, ltd, a.ş., vb..), başvuru yapılacak belge türü (tse, tse hyb, tsek) ve denetimin yapılacağı ülkeye göre farklılık göstermektedir.
TSE (Türk Standardları Enstitüsü Belgesi ) Belgesi Başvuru Evrakları
1- Başvuru sahibi kuruluşun yasal statüsünü gösteren resmi bir belge. (Noter tasdikli)
2- Başvuru sahibi kuruluşu temsil ve imzalama yetkili olan kişinin/kişilerin imza sirküleri (Noter tasdikli)
3- Marka tescil belgesi. (Ürün ve/veya ambalajı üzerinde kullanıldığı şekilde)veya marka başvuru belgesi
4- Başvuru sahibi kuruluş ile üretici kuruluş birbirinden farklı ise, aralarında yapılan sözleşme.
5- Vergi Levhası, ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi
6- Başvuru ücreti banka dekontu
TSE Belgesinin Yararları Nelerdir?
Maliyette düşüş- ticarette artış,
Pazara ulaşmada kolaylık,
Pazarda hız,
Tüketici nezdinde güven,
Güvenli ürünün garantisi,
Kamu ve özel sektör ihalelerinde avantaj,
TSE Belgelendirmesi nasıl yapılır?
Üretim yerinde kalite kontrol yeteneği ile bunların devamlılığını garanti altına alan bir sisteminin tesis edilip edilmediğinin tespiti için üretim yeri incelemesi yapılır,
İlgili Standardın öngördüğü muayene ve deneyler gerçekleştirilir,
Muayene ve deney sonuçları ile üretim yeri incelemesi sonucunun uygun bulunması durumunda, geçerlilik süresi 1 (bir) yıl olan Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi verilir.
TSE Belgesinin devamlılığı nasıl sağlanır?
Ara kontrol amacıyla TSE tarafından belirlenen aralıklarla üretim yeri incelemesi yapılarak gerekli görülürse üretim yerinden ve/veya piyasadan numune alınarak gerekli görülen muayene ve deneyler yapılır.
Bu işlemlerin sonucunda belgelendirme şartlarından sapma yoksa belgenin geçerliliği devam eder
TSE Belgesi Nedir?
Türkiyedeki hizmet standartlarını belirleme amacıyla kurulmuş olan Türk Standartları Enstitüsü isimli organizasyonun kısaltılmış olarak okunuşu / yazılışıdır.
TSE nin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Hemen her standart hazırlamak ve hazırlatmak Haricen hazırlanan standartları denetleyerek red veya onay vermek Kabul gören standartları yayımlamak Kaliteli ve standartlara uygun üretimi teşvik edici hamleler yapmak Sürekli standartlarla ilgili araştırmalar yaparak yenilikleri takip etmek Bilimsel ve teknik kurumlarla hatta Üniversitelerle işbirliği sağlamak ve bu bağlamda yayım yapmak.
TSE damgalı ürün, ürünün belirli kalite standartlarına yani Türk Standardları Enstitüsü standartlarına uygun olduğunu gösterir.
TSE Belgesi TSE resmi web sitesi online işlemler üzerinden standard bazında veya belge numarası ile sorgulanabilir. Aktif durumda görünen sertifikaların geçerliliği devam etmektedir. Ayrıca sertifika üzerinde yer alan qr kodu ile doğrulama yapılabilir.
TSE Belgesi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından üretilen standartlara uygun ürünler için verilen bir belgedir. Genellikle ürünlerin kalite, güvenlik ve performans özelliklerini göstermek için kullanılır. TSE Belgesi, ürünlerin güvenilirliğini ve kalitesini belgeleyerek tüketicilere güvence sağlar. TSE Belgesi genellikle şu durumlar için verilir: Ürün Güvenliği ve Kalitesi: Belirli ürünlerin güvenliğini ve kalitesini göstermek amacıyla. Yasal Uyum: Türkiye'de satılacak bazı ürünler için yasal zorunluluk olabilir. İhracat: Ürünlerin uluslararası pazarda kabul edilebilirliğini sağlamak için. Belge alım süreci ürün türüne ve ilgili standartlara bağlı olarak değişebilir. Üretici veya ithalatçılar genellikle ürünlerini TSE'ye test ettirip belgelendirerek TSE Belgesi almaya hak kazanırlar.
TSE Belgesi 1 yıl geçerlidir. Her yıl ara denetim yapılarak uzatılabilir. Adres unvan değişikliklerinde tekrar denetim gerekir.
Türkiye'de TSE Belgesi verme yetkisi Türk Standartları Enstitüsü'ne aittir.
TSE Onayı Hizmet Yeterlilik Belgesi için başvurudan itibaren ortalama 15 iş günü ürün belgelendirme 45 iş günü sürer.